Menü

Hírek

Életre szóló élmények külföldön is - A római úszó Eb-n jártak önkénteseink

A vizes világbajnokság után legjobb úszóink mellett lelkes önkénteseink is Róma felé vették az irányt. A magyar kontingens a legnagyobb volt a segítők között a házigazda olaszok után, tíz-tizenöt fővel képviseltettük magunkat. A kontinensviadalról és az élményeikről kérdeztük rutinos önkénteseinket, Éva Zsófit és Nagy Szabit.

„A Sport-Önként oldalán láttam, hogy van lehetőség jelentkezni a római úszó Európa-bajnokságra. Mivel már az idei kézilabda Európa-bajnokság óta érett bennem a külföldi önkénteskedés gondolata, nem sokat hezitáltam, leadtam a jelentkezésem. Aztán a vizes világbajnokság alatt kiderült, hogy ezzel nem voltam egyedül a Sport-Önkénten belül.” – meséli mosolyogva Zsófi.

Az olaszországi kaland mindkettejüknek az első külföldi kaland volt, és míg Zsófi olasz, Szabi angol tudással vágott neki az utazásnak. „Adódtak abból kisebb félreértések, hogy angolul kommunikáltam a szervezőkkel, de aztán csak sikerült közös nevezőre jutni. Támaszkodtak a tapasztalatainkra, ráadásul a szálláshely kapcsán is segítettek nekünk a legjobb megoldást megtalálni. Összességében ez egy kiváló motiváció arra, hogy legközelebb is menjünk külföldi rendezvényekre. A fő cél természetesen a 2024-es párizsi olimpia.” – hangsúlyozta Szabi.

Az életre szóló élmények mellett önkénteseink a magyartól eltérő szervezői mentalitással találkozhattak. Az olaszok sokszor bízták teljes egészében egy-egy csapatra a feladatot, nagyobb önállóságot, ezzel pedig nagyobb felelősséget is ruháztak segítőikre. „Az olaszok mentalitása kifejezetten laza, ez pedig ezen az eseményen is kijött. Én korábban voltam kosaras pozícióban úszáson, ott minden másodpercre pontosan ment. Rómában ebből azért adódtak érdekes helyzetek, de szerencsére tudtunk segíteni a meglátásainkkal a szervezőknek.” – emelte ki Zsófi.

Zsófi és Szabi az élmények mellett rengeteg barátot is szerzett, a magyar csapat pedig egy igazi kis család lett, részben a közös szállásnak, részben a korábbi barátságoknak köszönhetően. Mindketten kiemelték, hogy biztosan nem ez volt az utolsó külföldi rendezvényük, sőt, a 2023-as olasz-szlovén-osztrák rendezésű EYOF-ra már le is adták jelentkezésüket. „Ezeket az élményeket nem lehet szavakkal kifejezni. Az, hogy Milák Kristóftól néhány méterre álltam, amikor a nyakába akasztották az aranyérmet, miközben az olasz önkéntesek gratuláltak nekünk is, az egyik legjobb pillanat volt az egész eseményen. Ilyenkor különösen büszke az ember, hogy Magyarországot képviselheti önkéntesként.” – nevetett Szabi.

Életre szóló élmények külföldön is - A római úszó Eb-n jártak önkénteseink