Menü

Hírek

Zöld-fehér életérzés, önkéntes munkavégzés

A Ferencváros labdarúgóinak hazai mérkőzésein már másfél éve dolgoznak önkéntesek. Magyarországon egyedülálló kezdeményezés iránt folyamatosan növekszik az érdeklődés, az önkénteseink egyre többen és egyre nagyobb lelkesedéssel vetik bele magukat a zöld-fehérek rendezvényeinek segítésébe. A stadiontúráról nem is beszélve…

 

Fradistának lenni életérzés – vallják hazánk legnépszerűbb labdarúgócsapatának szimpatizánsai, aki pedig önkéntesként már részese lehetett a zöld sasok valamely hazai mérkőzésének, testközelből is megtapasztalhatta a klubot övező különleges atmoszférát.

„A Fradi-szív minden zöld-fehér szurkolóban egyszerre dobban, ez kovácsolja össze a szurkolókat, játékosokat, és sportvezetőket – mondta mosolyogva önkéntesünk, Ilyés Márti, aki Csenge lányával és Dani fiával állandó résztvevője a Ferencváros hazai mérkőzéseinek. – A mi családunkban mindenki elkötelezett híve a labdarúgásnak és a Fradinak. Lánykoromban magam is futballoztam, Novák Dezsőhöz pedig rokoni szálak kötnek, így a zöld-fehér klub többi szakosztályának eredményeit is figyelemmel kísérjük. Régebben Nyilasi Tibi volt a nagy kedvencem, de a jelenlegi csapatban is találni egyéniségeket, a légiósok közül Tokmac Nguen játékát csodálom, míg a magyar magból Lovrencsics Gergő és Sigér Dávid a favorit, akiket a közönségtalálkozók alkalmával személyesen is megismerhettem. Önkéntesként elsősorban a szurkolókkal találkozunk. És ezen a téren is páratlan összetartást figyeltem meg, mindenkinek van néhány kedves szava a mellette ülőhöz. A meccsfüzetek kiosztása mellett a félidőben a pályán is van lehetőségünk segédkezni, továbbá stadionlátogatáson is részt vehettünk, amely során életre szóló élményekkel gazdagodtunk. Elképesztő volt a legmagasabb pontjáról megcsodálni a Groupama Arénát, a magasból letekintve szinte elállt a lélegzetem.”

Magyarországon egyelőre kuriózumnak számít, hogy labdarúgó-mérkőzéseken önkénteseket alkalmaznak, a Groupama Aréna projektért felelős menedzsere szerint azonban a lelkes segítők munkája növeli a szurkolók meccsnapi élményét.

„Másfél évvel ezelőtt fogalmazódott meg bennünk, hogy a Fradi iránt elkötelezett, segíteni szándékozó érdeklődőket bevonjuk a mérkőzések lebonyolításába – fogalmazott Tóth Fruzsina. – Korábban minden téren hostessek feleltek a szurkolók teljes körű kiszolgálásáért, akik bár munkaterületeiken profik voltak, igazán nem kötődtek a klubhoz. Az önkéntesek részéről sokkal hatékonyabb munkavégzést tapasztaltunk, hiszen legtöbbjük Fradi-szurkoló, s örömmel segít szeretett klubjának. Eleinte szkeptikusak voltunk és kételkedtünk benne, vajon lesz-e elegendő jelentkező az egyes mérkőzésekre, hiszen fizetéssel nem tudunk szolgálni, de minden várakozásunkat felülmúlta az érdeklődők száma és elmondásuk szerint az önkéntesség által szerzett élmény nem mérhető anyagi javakban. Igyekszünk meghálálni az áldozatos munkájukat, ezért szerveztünk egyedi stadiontúrát számukra, ahol zöld-fehér relikviákkal is gazdagodhattak. Mondhatni, kialakult egy összetartó közösség, a legtöbben minden hazai összecsapásra jelentkeznek, s már félszavakból értjük egymást az önkéntesekkel.”

A Sport-Önként Egyesület főtitkára és vezető koordinátora, Albert Dóra szerint az önkénteskedés évről évre vonzóbbá válik, az Újpest elleni derbik és a nemzetközi mérkőzések alkalmával pedig többszörös túljelentkezés tapasztalható.

Az önkénteseink a magazinosztás mellett a kitelepülők standjainál, valamint a félidei játékban is segédkezhetnek, s ez utóbbi szokott talán a legnépszerűbb lenni, hiszen minden sportszeretőnek hatalmas élményt jelent a félidőben, egy teltházas arénában pályára lépni. Külön vonzerővel bír, hogy a feladatok jelentős részét a kezdő sípszóig bezárólag ellátják az önkéntesek, így a találkozót már a lelátóról tudják figyelni. Egy önkéntes más attitűddel érkezik dolgozni, sokkal motiváltabb, ami a munkáján, hozzáállásán is meglátszik. A munka ugyanaz, de az attitűd más, a segítőink nem kényszerből, hanem élményszerzés céljából jelentkeznek a mérkőzésekre. Minden szempontból sikeresnek mondható a kezdeményezés, amely tovább színesíti a Sport-Önként portfólióját, hiszen így nem csupán a nagyrendezvények szezonjában, hanem szinte egész évben tudunk lehetőséget biztosítani az önkénteskedésre. Szerencsére jó az összhang egyesületünk és a Sportfive között, nagyon örülünk a gyümölcsöző együttműködésnek, és büszkék vagyunk erre a projektre.”

Zöld-fehér életérzés, önkéntes munkavégzés