Menü

Hírek

Sorozatban harmadszor a FINAL4-on

Hova nyúlik vissza a Magyar Kézilabda Szövetség és a Sport-Önként története?

Először 2016-ban, a Strandkézilabda Világbajnokságon dolgoztunk együtt a  Margitszigeten, ahol önkénteseink erőt próbáló munkájának és lelkesedésének köszönhetően jó kapcsolat alakult ki közöttünk, ami azóta is tart. Így már harmadik alkalommal mi szervezzük a FINAL4 önkéntescsapatát is. A sportrendezvény, a Győr kiváló szereplésével, a színes és fantasztikus showműsorral, valamint a szervezők évről évre profibb munkájával gyorsan belopta magát a szurkolók szívébe. Utóbbiból az eseményen résztvevő önkéntesek is oroszlánrészt vállalnak.

Hogyan alakul az önkéntescsapat a Final4-ra?  

Évről-évre szintet lépünk, több az önkéntes, nagyobb az igény a munkájukra, újabb és újabb feladatokat kapunk. A csapatunk kialakításánál igyekszünk a korábbi tapasztalatainkat megtartani, azaz számítunk azokra, akik évek óta velünk tartanak más eseményeken is, és melléjük új, lendületes tagokat bevonni, akik új színt hoznak az életünkbe. A tapasztaltak segítik az újoncokat, miközben bátran támaszkodhatunk rájuk, hiszen a koordinátorok meghosszabbított karjaiként önállóan látják el feladataikat. Az újak pedig magukba szívják egy nemzetközi esemény hangulatát és bekebelezi őket ez a különleges forgatag. 

Hogyan követed az önkéntesek munkavégzését a helyszínen, hiszen a Papp László Budapest Sportaréna elég nagy, és biztosan nem tudsz mindenhol ott lenni egyidőben? 

Tavaly bevezettük a junior koordinátori rendszert, aminek nagy sikere volt, ezért ezt idén is alkalmazzuk. A koordinátoraink, kvázi területvezetőkként irányítják a kisebb önkéntes csapatokat, ami megkönnyíti mindenki munkáját. Így a szervezőbizottság tagjainak kérésére is gyorsabb megoldás születhet, és az önkéntesek érdekei is jobban érvényesülhetnek, és könnyebben elkerülhetők a már nem önkénteseknek való feladatok. Ráadásul ez egy teltházas rendezvény, ahol több mint 12 ezer szurkoló van az arénában, és ilyenkor mindenkinek és mindenkire sokkal jobban kell figyelni.

Minden ugyanúgy zajlik majd, mint 2018-ban?

Idén is számos újdonsággal készülnek a szervezők, ezért a megszokott feladatok mellett új területre, újabb kihívásokra is fel kell készülnünk a már kialakult munkakörök mellett. Az aréna előtti deck-en már pénteken lesznek szurkolói aktivitások, a napot pedig az amerikai énekesnő Anastacia koncertje zárja. Ezeknél a programoknál az önkénteseknek is jut feladat bőven, a jegykezelésnél, az emberek eligazításában, kellékmozgatásnál, vagy éppen animátori szerepkörben is dolgoznak majd a segítőink. Emellett természetesen a már megszokott területeken, pl. a pályára érkező zászlósok, pályatörlők, a médiaszemélyzet, a VIP asszisztensek, csapatkísérők,  show-entertainment segítők, infopultosok, az anti-dopping segítői is abból a közel 180 önkéntesből kerülnek ki, akik a három nap alatt az arénában dolgoznak.

A Final4 az egyik legkedveltebb rendezvény az önkéntesek körében. A kétszeres túljelentkezésen már senki nem lepődik meg. Mi a Final4 népszerűségének titka?  

Ez egy kiemelt esemény Magyarországon. Évente átlagban csak egy-két olyan rendezvény van, ami ehhez hasonlóan teltházas már az esemény kezdete előtt.  Ez a női klubkézilabdázás csúcsa, és az hogy valaki ott lehet már önmagában nagy szó. Ráadásul, ha valaki a munkájával hozzájárul az esemény, és adott esetben a Győr, a magyarok sikeréhez, az egy olyan élmény, amit még az unokájuknak is mesélni fognak. A Sport-Önkénttel pedig igyekszünk ehhez még plusz élményeket nyújtani. Az önkéntes központot úgy rendezzük be, hogy kényelmes és komfortos közösségi tér legyen, ahol átbeszélhetjük a problémákat, pihenhet, akinek van éppen rá ideje, valamint nyereményjátékokkal,  instagram versenyekkel, tombolával is készülünk, hogy a nagy rendezvényen belül az önkénteseknek jusson egy olyan rész, ami csak az övék, csak az élheti át, aki a szabadidejét áldozva velünk dolgozik.

Személy szerint te mit vársz ettől a májusi hétvégtől?

Természetesen győri győzelmet várok (nevet). Szeretném, hogy az önkéntes program legalább a tavalyi szinten működjön, ez most számomra a minimum célkitűzés. Ismét sokan jelentkeztek, amit jó látni. Szeretném, ha az újoncoknak olyan élményben lenne részük, hogy érezzék, jó önkéntesnek lenni Magyarországon, és beépülve a közösségbe, visszatérjenek hozzánk más sportágak rendezvényeire is, vagy akár már nyáron a junior kézilabda Európa-bajnokságra Győrbe. 

 

 

Sorozatban harmadszor a FINAL4-on