Menü

Hírek

Koordinátoraink is külföldi tapasztalatokkal gazdagodtak

Önkéntesnek lenni felemelő élmény. Az események hosszú sorában sokszor mi, koordinátorok is hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy mennyire igaz ez a mondat. Éppen ezért többen is újra és újra belekóstolunk az önkénteskedés világába, legyen szó akár hazai, akár külföldi rendezvényekről. Korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogyan érezték magukat önkénteseink a római úszó Európa-bajnokságon, ám 2022-ben koordinátoraink is rengeteg élménnyel gazdagodtak a lengyel, horvát, szlovák vagy éppen olasz rendezésű eseményeken.

„A hazai rendezésű vizes világbajnokság után két külföldi önkénteskedési lehetőséget is megragadtam. A besztercebányai Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) és a római úszó Európa-bajnokság is felejthetetlen élmény volt számomra. Előbbire egyedül mentem ki, Rómában pedig egy kisebb magyar csapat verődött össze, akikkel együtt jelentkeztünk és a szálláson is együtt voltunk.” – mesélte Szilágyi Anna az eseménydús nyárról.

Walter Vivi elsőként a vizes vb-n volt koordinátori szerepkörben, így friss tapasztalatokkal vághatott neki a külföldi kalandoknak. „Annához hasonlóan én is két eseményen voltam kint. A lengyelországi Európai Egyetemi Játékokra (EUG) egyedül jelentkeztem, míg a spliti vízilabda Eb-re egy barátnőmmel. Ráadásul még az EUG-n derült ki, hogy az egyik önkéntestársam Splitben koordinátorként fog dolgozni, így különösen jó volt, hogy szorosabb kapcsolatot tudtunk vele kialakítani.”

Külföldi önkéntesként a lányok az angol nyelvre támaszkodhattak, amelynek kapcsán adódtak nehézségek. Bár eleinte a szervezők a hazai önkéntesekre több feladatot bíztak, az ebből adódó a feszültség az idő elteltével oldódott. „Számomra a legmeglepőbb az volt, hogy a horvátokat sokkal nyitottabbnak éreztem az angol kommunikációra, mint a lengyeleket. Nagyban támaszkodtak is a nyelvtudásunkra, hiszen rengeteg fiatal önkéntes kapott szerepet, akik sokszor még a tizennegyedik életévüket sem töltötték be, nem tudtak a csapatokkal kommunikálni. A jogszabályi környezet ezt ott lehetővé tette. Külön élmény volt, hogy a magyar csapatnak is tudtunk segíteni eligazodni a helyi útvesztőben, ráadásul a teljesítményünknek köszönhetően az összes mérkőzésükön a medence melletti munkákban segédkezhezhettünk.” – fejtette ki Vivi spliti élményeit.

És hogy mekkora élményt jelentett koordinátoraink számára a külföldi önkéntesség? „Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt az élményt. Egyrészt rengeteget fejlődött a koordinátori szemléletem is, másrészt jó volt immár szakmai szemmel látni, hogyan dolgoznak együtt más országokban, hogyan működik az ottani kultúra. Vivi és én is több külföldi eseményre szeretnénk menni a jövőben is, sőt, van, amire már be is adtuk a jelentkezéseinket.”

A Sport-Önkéntnél azon dolgozunk, hogy önkénteseink minél több külföldi lehetőségről is elsők között értesülhessenek. Ennek kapcsán hamarosan újabb információkkal jelentkezünk számotokra. Ha ti is szeretnétek kipróbálni magatokat külföldi sportrendezvényeken a jövőben, mindenképp kövessétek a honlapunkat és a Facebook-oldalunkat! Sok sikert Nektek, vigyétek a nagyvilágba a #sportönkéntcsalád hírét!

Koordinátoraink is külföldi tapasztalatokkal gazdagodtak