Menü

Hírek

Otthon is tevékenyen: Bakos Klári és Márk Péter

A kialakult helyzet ellenére vidámak és energikusak 65 év feletti önkénteseink, akik természetesen a négy fal között töltik mindennapjaikat, ám ez korántsem jelenti azt, hogy a mozgás ne lenne jelen az életükben. Bakos Klárival és Márk Péterrel ezúttal az egészséges életmód megőrzéséről, valamint az otthonmaradás fontosságáról beszélgettünk, de természetesen szóba kerültek a legszebb önkéntes élmények is.

Kezdjük a legfontosabbal: hogy szolgál az egészségetek?

Klári: Köszönöm a kérdést, szerencsére remekül érzem magam. Már egy hónapja nem hagytam el az utcánkat, de erre nincs is szükség, hiszen a fiamék itt laknak a szomszédban, s a bevásárlástól elkezdve a gyógyszerek beszerzéséig, mindenben örömmel segítenek. Naponta átjárunk egymáshoz, mert számomra a család jelenti a boldogságot, az öt unokám gondoskodik róla, hogy egy percig se unatkozzak.

Péter: Én sem panaszkodhatok, hiszen kertes házban élek, így van lehetőségem levegőzni, anélkül, hogy közösségbe mennék. Megpróbálom aktívan eltölteni a rengeteg szabadidőt, sokat vagyok talpon, mindig akad valami tennivaló a ház körül. A kerti munkát különösen élvezem, napi rendszerességgel művelem a földet, s egyelőre jól bírom erővel.

 

Honnan merítetek energiát az aktív életvitelhez?

Klári: A járványhelyzet előtt rendszeresen jártam tornázni, s bár ezt a tevékenységet egy időre fel kellett függesztenem, a legkisebb, tízhónapos unokámnak köszönhetően nincs mozgáshiányom. Rengeteg szeretetet kapok a családomtól, így számomra természetes, hogy lehetőségeimhez mérten megpróbálok nekik segíteni, jelenleg például maszkok varrásával foglalatoskodom.

Péter: Jószerével az egész életemet végigkísérte a sport, hiszen már kisiskolásként kipróbáltam a vízilabdát és az úszást, s nagy álmom volt, hogy egyszer sportújságíró váljon belőlem. Végül közgazdászként helyezkedtem el, ám a mozgás szeretete megmaradt, s Vasas-drukkerként a sporttól sem távolodtam el. Hetvennégy évesen is fontosnak tartom az aktív életmódot, így a kerti munka mellett mindennap végrehajtom a sportadókon bemutatott tornagyakorlatokat.

 

A koronavírus a sportvilágra is hatással volt, sorra maradnak el a várva várt események. Ti is nehezen bírjátok sport nélkül?

Klári: Fiatalon amatőr szinten röplabdáztam, nézőként a kézilabda a kedvencem, de elsősorban önkénteskedni szeretek a különböző sporteseményeken, nagyon hiányzik az egyes rendezvényeket övező, különleges hangulat. Telefonon tartom a kapcsolatot több önkéntes társammal, s mindannyian bízunk benne, hogy két-három hónap múlva a sportélet is visszaáll a régi kerékvágásba.

Péter: Én nem vagyok ennyire optimista, már annak is örülnék, ha az ősz folyamán részt vehetnék valamilyen sporteseményen. Természetesen hiányoznak az élő közvetítések, és az önkénteskedés is, de jelen helyzetben az emberi egészség a legfontosabb, így teljes mértékben egyetértek a sportvezetők döntéseivel. Igyekszem a történtek pozitív oldalát nézni, most legalább olyan tevékenységekre is van időm, energiám, amikre korábban nem volt, a sporthoz kötődő barátságok pedig megmaradtak, csak épp nem egy kávé mellett, hanem emailben kommunikálunk egymással.

 

Hogyan kerültetek kapcsolatba a Sport-Önként Egyesülettel, és melyik a legszebb önkéntes élményetek?

Klári: Két éve ajánlotta egy barátnőm az egyesületet, s azóta számos eseményen vettem már részt önkéntesként. A következő a női kézilabdázók olimpiai selejtezője lett volna, nagyon csalódott voltam, hogy a járvány miatt elhalasztották, mert ehhez a sportághoz kötődnek a legszebb emlékeim, a szurkolók rendre fantasztikus hangulatot teremtenek. Nagyon szeretek új embereket megismerni, minden rendezvényen beszélgetek fiatalokkal, akik rendkívül kedvesek és segítőkészek, sokat tanulhatok tőlük.

Péter: Ez egy érdekes történet, ugyanis a lányom jelentkezett a nevemben a Vizes Világbajnokságra, s bár eleinte nem gondoltam, hogy bármiben is tudnék segíteni a szervezőknek, végül huszonnégy műszakot teljesítettem, és felettébb élveztem. Azóta minden eseményről értesítenek, s rendkívül változatos feladatokat kapok a koordinátoroktól, a műsorfüzetek terjesztéstől kezdve a VIP vendégek útbaigazításáig számos területen kipróbálhattam már magam. A tavalyi Masters Evezős Világbajnokság örök emlék marad, hatalmas élmény volt háromezer sportoló között tevékenykedni.

Várjuk már, hogy újra találkozhassunk minden önkéntesünkkel! Vigyázzatok magatokra, maradjatok otthon, hogy minél előbb újra együtt gyűjthessük az élményeket! 

#sportonkentcsalad

Otthon is tevékenyen: Bakos Klári és Márk Péter