Menü

Hírek

Mert kell egy csapat!

Hosszú évek hagyománya már a Sport-Önkéntben, hogy október folyamán koordinátoraink egy hétvégére maguk mögött hagyják mindennapi teendőiket, és a közös munka különféle aspektusainak fejlesztésére koncentrálnak. Korábban már írtunk arról, milyen élményekkel gazdagodnak egy-egy alkalom után, ám arról, hogy kik is segítik ilyenkor a programokat, még nem esett szó. Márti és Judit évek óta coachként vezeti a képzési hétvégék lebonyolítását, ez pedig idén sem volt másképp, ezúttal őket kérdeztük a Sport-Önkénttel kapcsolatos élményeikről.

„A hétvégi programok kiindulási alapját mindig az adja, hogy a koordinátorok és a vezetők személyes fejlődését támogassuk, erősítsük a csapatban rejlő képességeket, kapcsolódásokat és célokat. Játékos feladatokkal dolgozunk fel egy-egy adott problémát, elakadást, melyről egyrészt a vezetőkkel való beszélgetés során kapunk információt, másrészt a koordinátorok jelzik, vázolják fel nekünk. Fontos, hogy tudatosítsuk azokat az erősségeket, tudást és tapasztalatot, ami a csapattagoknál jelen van, mellyel egymást is támogatni tudják. Az így kialakuló alapkoncepciót 2-3 hétig érleljük, sokat beszélgetünk, tervezünk, sorrendet alakítunk, feladatokat találunk ki, játékokat kutatunk, illetve átgondoljuk honnan hová szeretnénk eljutni egy-egy feladattal, egy-egy részegységgel.” – mesélte Márti munkájuk összefoglalásaként.

Az idei képzés fő fókuszpontja a csapategység erősítése volt, ennek megfelelően a hangsúly sokkal inkább a játék, a felszabadultság, a játékos tanulás felé tolódott el. „A játékok fő célja az volt, hogy a koordinátorok egymás emberi oldalát is megismerjék a szakmai mellett, ezzel is szorosabbra fűzve a kapcsolatokat. Olyan feladatokat hoztunk, amelyek az együttműködés és a stratégiaalkotás mellett azt is segítették, hogy az év során felgyülemlett esetleges nézeteltéréseket a felszínre hozhassuk és megoldhassuk a problémákat. Az egyesület folyamatos növekedése, a koordinátorok számának emelkedése minden évben rugalmasságot, a helyzethez való alkalmazkodást jelent, hiszen a létszámnövekedéssel, a tréningnapokon az időkorlátokkal, a feladatok megoldhatóságával kapcsolatban ébernek kellett lennünk, hogy ennyi ember mellett is mindenki szóhoz jusson, senki ne érezze, hogy nincs idő és mód megosztani a gondolatait, érzéseit.” – emelte ki Judit a legfontosabb aspektusokat.

Természetesen az évek során rengeteg élménnyel is gazdagodtak coach-aink, Judit például a 2020-as terényi képzésre emlékszik a legszívesebben. „A pozitív pletyka feladat kapcsán az egymásnak adott visszajelzések csillogó szemeket, angyali mosolyokat, hálás sóhajokat váltottak ki, és nagyon felemelő volt ezt látni és érzékelni.” Márti kedvenc pillanata pedig a tavalyi megszemélyesített Sport-Önként figura volt. „A személy megalkotása közben annyi tulajdonság jelent meg, olyan mélyreható felismeréseket váltott ki, ami igazán megható volt. Nehéz egy-egy mozzanatot kiemelni, hiszen minden évben annyi élmény ér minket is, amiből nehéz válogatni. De ez legyen a legnagyobb problémánk.”

Koordinátoraink tehát újult erővel dolgoznak következő eseményeinken, melyekre itt tudtok jelentkezni.

Mert kell egy csapat!