Menü

Hírek

Budapesten járt az úszóvilág elitje

Május 11-12-én rendezték a FINA Champions Swim Series második fordulóját a budapesti Duna Arénában, ahol a Sport-Önként Egyesület koordinálta az önkéntes csapatot. Ezzel az eseménnyel egyidőben zajlott a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntője a Papp László Budapest Sportarénában, ahol szintén az egyesületünk szervezte az önkéntes brigád munkáját, de ennek a kihívásnak is eleget tettünk, két koordinátorunk a az úszást, míg a többiek a kézilabda eseményt menedzselték. Végül mindkét fronton, a szervezők visszajelzései alapján,  sikeresen helytálltunk.

Összesen 139 önkéntes vett részt a FINA által szervezett sorozatesemény magyarországi lebonyolításában, akik már május 8-án megkezdték a munkát, hiszen a versenyzők és kísérőik folyamatosan érkeztek a fővárosba, ahol már a reptéren találkozhattak önkéntesinkkel, hiszen többen igen fontos feladatot vállaltak magukra. A reptéri fogadást és a hotelek információs pultjainak kiszolgálását többen végezték, több műszakban. Munkájuk nem csak meghatározó az első benyomásokat tekintve, hanem kulcsfontosságú is az esemény további sikeres lebonyolításához. Erre a két területre beosztott önkéntesek lemondtak arról, hogy a verseny helyszínén folyamatosan jelen legyenek, cserébe azonban személyesen találkozhattak a földkerekség legjobb úszóival, akik ilyenkor még készségesen adnak autogramot vagy megállnak egy közös fotóra.

Íme egy fotó, amelyen olyan úszónagyságok álltak össze az önkéntesekkel és a koordinátorokkal, mint Sarah Sjöström, Chad Le Clos, Joao Gomes Junior és Emily Seebohm.

Nem mindennapi élményben volt része az önkéntesünknek, aki életében először tartott velünk, és akit éppen abba a hotelbe osztották be, ahol a magyar sztárok közül Jakabos Zsuzsanna és Milák Kristóf szállt meg, így gyakran összefutott velük. Ez pedig megfizethetetlen élménynek bizonyult.

Május 9-tól edzésbe álltak a sportolók, majd szombattól már a showműsorokkal tarkított versenyek zajlottak a Duna Arénában. A világ legjobb úszói mérték össze tudásukat, és mindössze négy-négy úszó léphetett rajtkőre a különféle versenyszámokban. Mindeközben az önkéntesek különböző területeken szorgoskodtak a koordinátorok és a területvezetők irányítása alatt. A versenylebonyolítás területén - ami talán az egyik legfontosabb szegmense egy világeseménynek, hiszen ha ott becsúszik egy hiba, akkor minden borul -  dolgozó önkéntes csapat külön dicséretet is kapott.

De nézzük meg, hogyan érezték magukat az önkéntesek ezen az egyedi eseményen. A három fős média csapatot Kovács Anna, Waldmann Donát és Bánfalvi Szabolcs alkotta. Mindhárman célirányosan a média területet jelölték be a jelentkezéskor.

A fiatal Anna már több sporteseményen is részt vett önkéntesként. Szorgalmasan és alázattal látta el a feladatait, és amikor ideje engedte, csillogó szemekkel követte az úszók teljesítményét.

Donát, tizedikes gimnazista, is lelkesen vetette bele magát a feladatokba:

Ez életem első önkénteskedése, és nagyon tetszik. A szomszédom, Szántó Dávid javasolta, hogy a Sport-Önként honlapján regisztráljak, és jelentkezzek erre az eseményre. Direkt választottam a média területet, mert ez érdekel a legjobban. Még nem tudom, hogy mivel szeretnék majd foglalkozni, de ismerkedni szeretnék a sportmédiával. Emiatt jöttem ide.”

Bánfalvi Szabolcs, a 39 éves közgazdász megszállottan követi a sporteseményeket, és mindig is érdeklődött a sportmédia iránt.

A Testnevelési Egyetem sportmédia szakos hallgatója vagyok. Engem kifejezetten érdekel a sportesemények média munkája, és majd ezzel szeretnék komolyabban foglalkozni. Tapasztalatszerzés és kapcsolatépítés céljából kezdtem el önkénteskedni a különböző világeseményeken. Először a Budapesten rendezett Asztalitenisz Világbajnokságon dolgoztam önkéntesként a média csapatban, ahol alapvetően a mixed zone-ba osztottak be, de besegítettem a flash interjú csapatnak is, és fotó asszisztensként is közreműködtem. Ezenkívül megjelent két cikkem is a világbajnokság honlapján. Az itteni feladataim nem ennyire összetettek, de szerencsére itt egy új feladatkört ismerhettem meg. A versenyek eredményeit vittem fel a média központból a média tribünre a sportújságíróknak. Felosztottuk hármunk között a munkát, így több versenyszámot is meg tudtunk nézni. Egyébként Knézy Jenő nem várt örömmel és nyitottsággal fogadott minket. Készségesen elmagyarázta, hogy mit vár tőlünk. Hatalmas élmény volt segíteni a munkáját.”

Szabolcs először erősíti a Sport-Önként csapatát:

Az önkéntes csapat szervezése ezen az eseményen nekem nagyon tetszett. A koordinátorok nagyon segítőkészek és felkészültek voltak, és így gördülékenyen folyt a munka. A Sport-Önként további eseményeire is fogok jelentkezni.”

A fanatikus sportrajongó további pozitív tapasztalatról számolt be:

Imádom a sportot és a sportolókat. Óriási élmény testközelből megfigyelni a magyar és külföldi úszó sztárokat, ezáltal láthatom a profi versenyző mögött megbújt embert is. Ezt önkéntesként át lehet élni, szurkolóként kevésbé. Ráadásul a versenynap végén a sportolók készségesen adtak autogramot, és közös fotókat is lehetett velük készíteni. Természetesen a verseny előtt és alatt nem lehet őket zavarni. Ezenkívül alkalmam volt néhány mondatot váltani Wladár Sándorral is, aki jótanácsokkal látott el. Sose felejtem el.”

Kell ezeknél jobb példa, hogy miért érdemes önkénteskedni? Nem hiszem.

Számtalan sportrendezvényen önkénteskedhettek, jelentkezzetek itt a honlapon. Az eseményeken pedig készítsetek fotókat, és ha megosztjátok azokat a közösségi média felületeken, használjátok a #sportonkencsalad hessteget, hogy kikerüljetek a Sport-Önként hivatalos oldalára is. Mutassuk meg, hogy önkéntesnek lenni jó!

Budapesten járt az úszóvilág elitje